Valahogy babos csirkére vágytam tegnap, hát ez lett belőle. Valahol hallottam már babos mártogatós szószról, ez adta az ötletet.
Hozzávalók
2,5 csirkemell
Négy marék áztatott szárazbab
1 db sárgarépa
Fél fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
5 cső zsenge csemegekukorica
1 csomag petrezselyem
15 dkg vaj
1 ek hagymás májas
1 pohár tejfől
2 ek olívaolaj
1 ek csípős szósz (hot pepper sauce)
Fűszerezéshez: szerecsendió, feketebors, só, babérlevél
A vásárolt tarkababot reggel beáztattam, így állt, amíg este el nem kezdtem főzni. A csirkemellet vékony szeletekre vágom, sózom, borsozom, hagyom állni.
A fél hagymát felaprítom, pirítom olajon, hozzáteszem a fokhagymát, teszek bele borsot, sót, babérlevelet, kipirítom velük, utána hozzáadom a babot, átforgatom ezt is, és felöntöm, hogy a víz éppen ellepje. Főzöm, míg meg nem puhul, miután kész, hozzáadom a májast, elkezdem pürésíteni turmix-szal, és amíg kellően lágy lesz, teszem hozzá a tejfölt.
A pépbe belemártom a hússzeleteket, és nagy lángon elkezdem olajban pirítani. Az egyik oldal 3 perc, a második 2, és kész. Melegen tartom. A maradék szósz odateszem kis olajjal, és öntök bele fél deci rozét, emellett hígítom, amíg kell, és beforralom, később ezzel tálalom a húst.
A kukoricát megfőzöm, ahogy kell, sózom. A vajba teszek egy nagy marék petrezselymet, kipirítom, és után beleteszem a 10-15 centisre vágott csődarabokat. Addig pirítottam, amíg meg nem barnult kicsit, de ízlés szerint kell ezt végezni.
Tálalom a húst, a kukoricát, és mindent nagyon öntök a szósszal.
E mellé a fogás mellé (amely szívet melengető a csípős csirkemell miatt eleve) egy kis lelki hajtóanyagot még mellékelek. Conrad örül, barátja még inkább, hogy milyen jó együtt.
Holnaptól vakáció, hanyagoljuk a tört ütemet, jönnek más kedvencek, amíg ma este bírom beállítani őket.